We wrześniu 2010 r. zorganizowane zostały dwie imprezy promujące produkty regionalne i przetwory przygotowane przez gospodynie z 13 gmin. Była to kontynuacja zadania PTTK Oddział Dobczyce pn. „Kształtowanie lokalnej tożsamości kulturowej w oparciu o zachowanie i ochronę dziedzictwa kulturowego subregionu Małopolski” dofinansowanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w ramach programu operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich (FIO).
Świętowano „Jarzębinę” w Krzywaczce oraz „Jabłko i Gruszkę” w Czasławiu. Imprezy wzbogacone degustacją wybornych potraw i wypieków, pokazami tradycyjnych rzemiosł, konkursami dla dzieci i dorosłych, występami zespołów artystycznych, cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Oceniano najlepszą nalewkę i szarlotkę oraz przetwory z wykorzystaniem jarzębiny, jabłka i gruszki.
Autor: Maria Topa