Coraz częściej zmieniają się oczekiwania turystów odwiedzających gospodarstwa agroturystyczne. Przyjeżdżający chcą spędzać urlop wśród naturalnego krajobrazu, poszukując ucieczki od zgiełku wielkich miast, braku przestrzeni, zanieczyszczonego środowiska. Szukają oryginalnych, indywidualnych przeżyć , korzystania z naturalnych wiejskich produktów oraz życia bliżej natury. Chętnie wybierają miejsca określane jako „zdrowe”, przy czym nadrzędną rolę odgrywa tutaj zdrowa żywność serwowana w gospodarstwach agroturystycznych. W wielu gospodarstwach stosuje się powszechnie zioła, są one bazą potraw, nalewek, leków i źródłem naturalnej energii.
Realizacja programu pn. „Naturalnie na Zamkowym Wzgórzu” wspieranego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w ramach programu operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich (FIO) zakłada 4 wyjazdy studyjne dla mieszkańców 13 gmin subregionu Małopolski, które przewidywały wizyty w gospodarstwach agroturystycznych leżących na szlaku „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami”. Są one wyspecjalizowane w zakresie uprawy i szerokiego wykorzystania ziół.
Właściciele 22 atrakcyjnie położonych obiektów agroturystycznych posiadają wszechstronną wiedzę o uprawie ziół w przydomowych ogródkach, znają ich właściwości , sposoby suszenia, układania bukietów. Dłuższy pobyt w gospodarstwie Mikołajewiczów w Czorsztynie był wspaniałą okazją do bliskiego spotkania z naturą oraz tradycją małopolskiej wsi, a także pozyskaniem fachowej wiedzy na temat zalet i wykorzystania ziół.
W wyjazdach aktywizacyjnych uczestniczyło 160 osób. W ramach wyjazdy uczestnicy nabyli umiejętności w dziedzinie upowszechniania i promocji produktu tradycyjnego. Celem wyjazdów było bowiem zainspirowanie uczestników do wyrobu własnych produktów lokalnych, które tworzyłyby dobrą markę regionu. W trakcie spotkania uczestnicy mieli możliwość wzajemnego poznania się, wymiany doświadczeń w zakresie technik tworzenia swoich wyrobów i produktów tradycyjnych, dostrzeżenia wartości rękodzieła, jako motywu podjęcia własnej działalności twórczej.
Autor: Maria Topa