FIO – Wieś pachnąca ziołami

Coraz częściej zmieniają się oczekiwania turystów odwiedzających gospodarstwa agroturystyczne. Przyjeżdżający chcą spędzać urlop wśród naturalnego krajobrazu, poszukując ucieczki od zgiełku wielkich miast, braku przestrzeni, zanieczyszczonego środowiska. Szukają oryginalnych, indywidualnych przeżyć , korzystania z naturalnych wiejskich produktów oraz życia bliżej natury. Chętnie wybierają miejsca określane jako „zdrowe”, przy czym nadrzędną rolę odgrywa tutaj zdrowa żywność serwowana w gospodarstwach agroturystycznych. W wielu gospodarstwach stosuje się powszechnie zioła, są one bazą potraw, nalewek, leków i źródłem naturalnej energii.

Realizacja programu pn. „Naturalnie na Zamkowym Wzgórzu” wspieranego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w ramach programu operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich (FIO) zakłada 4 wyjazdy studyjne dla mieszkańców 13 gmin subregionu Małopolski, które przewidywały wizyty w gospodarstwach agroturystycznych leżących na szlaku „Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami”. Są one wyspecjalizowane w zakresie uprawy i szerokiego wykorzystania ziół.

Właściciele 22 atrakcyjnie położonych obiektów agroturystycznych posiadają wszechstronną wiedzę o uprawie ziół w przydomowych ogródkach, znają ich właściwości , sposoby suszenia, układania bukietów. Dłuższy pobyt w gospodarstwie Mikołajewiczów w Czorsztynie był wspaniałą okazją do bliskiego spotkania z naturą oraz tradycją małopolskiej wsi, a także pozyskaniem fachowej wiedzy na temat zalet i wykorzystania ziół.

W wyjazdach aktywizacyjnych uczestniczyło 160 osób. W ramach wyjazdy uczestnicy nabyli umiejętności w dziedzinie upowszechniania i promocji produktu tradycyjnego. Celem wyjazdów było bowiem zainspirowanie uczestników do wyrobu własnych produktów lokalnych, które tworzyłyby dobrą markę regionu. W trakcie spotkania uczestnicy mieli możliwość wzajemnego poznania się, wymiany doświadczeń w zakresie technik tworzenia swoich wyrobów i produktów tradycyjnych, dostrzeżenia wartości rękodzieła, jako motywu podjęcia własnej działalności twórczej.

Autor: Maria Topa